Méhtest rák

A méhnyálkahártya rosszindulatú daganata (méhtest rák) világviszonylatban a második, fejlett országokban a leggyakoribb nőgyógyászati eredetű daganat. Magyarországon évente mintegy 1200 megbetegedésért és 400 halálesetért felelős. A méh izomzatából és kötőszövetéből kiinduló daganatokat sarcomának nevezzük, ezek rendkívül ritka daganatok.

Kóreredet

A méhtest rák leggyakrabban a változó kor környékén és azt követően, az 55-65 éves korosztályban jelentkezik. A daganatok mintegy 90%-ának a kialakulásában hormonális tényezők, elsősorban az ellensúlyozatlan ösztrogén hatás játszik szerepet. Rendszertelen ciklusok során, ami gyakran köszönhető a peteérés elmaradásának, elhúzódó ösztrogén hatás éri a szervezetet, melyet a peteérés hiányában nem követ progesteron hormon hatás. Ilyen anovulációsnak nevezett ciklusok gyakoriak változó kor környékén, fiatalabbakban PCO syndroma esetén. Fokozott ösztrogén forrása lehet az elhízás is. Ilyenkor a zsírszövetben termelődik a kívánatosnál nagyobb mennyiségű ösztrogén. Hajlamosító tényezők és családi halmozódás esetén az átlagosnál fiatalabb életkorban is kialakulhat a rosszindulatú elváltozás.

 

Tünetek

Az esetek túlnyomó többségében a daganat korán okoz panaszt, ezért a felismerés korai stádiumban történik, amikor a gyógyulásra jó esélyek vannak. Leggyakoribb tünete a vérzészavar, mely változó kor előtt rendszertelen, vagy elhúzódó vérzést jelent.

  • 45 év alatt tartósan fennálló rendellenes méhvérzés + ellensúlyozatlan oestrogén hatás, sikertelen gyógyszeres kezelés és genetikai hajlam esetén kell rá gondolni.
  • 45 év felett 21 napnál gyakoribb, erős, vagy 7 napnál hosszabb vérzés esetén lehet a háttérben daganat. Magasabb ennek a valószínűsége akkor, ha a mensesek kimaradoznak.
  • Változó kor után bármilyen vérzés vagy húslészerű folyás esetén szükséges további kivizsgálás.

Kivizsgálás

Klinikai gyanú esetén hüvelyi ultrahang vizsgálat és szövetmintavétel javasolt. Ennek legelterjedtebb módja a méhkaparás, melyet altatásban végzünk, újabb alternatívája lehet az ambuláns mintavétel (Pipelle eszközzel).

Vérzészavar hátterében szerencsére leggyakrabban nem rosszindulatú átalakulás, hanem kiegyensúlyozatlan ösztrogén hatás következtében kialakuló jóindulatú hámburjánzás (hyperplasia) áll, melyet gyógyszeresen kell kezelni.

Rosszindulatú daganat igazolódása esetén a terápiás terv felállításához a szövettani adatokon kívül szükséges a daganatos állapot kiterjedtségének felmérésére. Erre hüvelyi ultrahangot, CT-t, esetleg MR vizsgálatot alkalmazhatunk.

Kezelés

A daganat kezelése elsősorban sebészi, ennek ellenjavallata esetén sugárkezelés jön szóba.

A műtét kiterjesztését vizsgálatok eredményei alapján kell megtervezni. Alap műtétnek a méh és kétoldali függelék (petefészek és petevezeték) eltávolítás tekinthető. Amennyiben a vizsgálatok alapján a nyirokcsomó áttétre a rizikó alacsony, teljes nyirokcsomó eltávolítás nem indokolt, közepes rizikó esetén megfontolandó, magas rizikó esetén viszont kismedencei és a hasi nagyerek mentén is javasolt elvégezni. A nyitott hasi műtét kiváló alternatívája lehet a laparoscopos műtét, mely során képzett operatőr minden szükséges beavatkozást el tud végezni. Az onkológiai hatékonyság megegyező a nyitott műtétekével, ugyanakkor a műtéti terhelés kisebb, a gyógyulás gyorsabb.

A műtét után, a végleges szövettani eredmények birtokában, a daganat kiújulás esélyének csökkentésére kiegészítő sugárkezelés lehet szükséges. Kiterjedt daganat esetén kemoterápia is indokolt lehet.

Gyermekvállalási szándék esetén, kedvező szövettani paraméterek és kezdeti stádium esetén a műtét helyett gyógyszeres kezelés kísérelhető meg. Sikeres kezelés esetén mielőbbi terhesség és szülés, ezt követően pedig a kiújulás megelőzésére méh eltávolítás javasolt.

Méh nyálkahártya daganata esetén rutinszerűen végzek laparoscopos méh, petefészek és szükség esetén nyirokcsomó eltávolítást is. Mérsékelt-közepes fokú túlsúly nem képez akadályt. A betegeknek ezzel a hagyományos műtétnél gyorsabb gyógyulással, kevesebb fájdalommal járó műtétes alternatívát tudok kínálni.