Szeméremtest rosszindulatú daganatai

A szeméremtest rosszindulatú daganata a legritkább nőgyógyászati eredetű tumor. Magyarországon évente mintegy új 250 esettel számolhatunk.

A szeméremtest daganatok több, mint 90%-a laphám eredetű, ritkán előfordulhat mirigy, vagy festékes anyajegy eredetű daganat (melanoma) is. A szeméremtest rák előfordulása növekvő tendenciát mutat. Elsősorban az idős, 70 év feletti korosztályban jelentkezik, de egyre gyakrabban diagnosztizáljuk fiatalabbak körében is.

Kóreredet

Kialakulása két fő okra vezethető vissza. A fiatalabb korosztályban jellemzően magas rizikójú HPV fertőzés következtében, egyéb hajlamosító tényezők (dohányzás, diabetes, rossz szociális körülmények, szexuális partnerek száma, immun szupresszió) mellett, az idősebb korosztályban krónikus bőrbetegség, elsősorban a lichen sclerosus talaján alakul ki a daganat. Itt egyéb hajlamosító tényező általában nem szerepel. A rosszindulatú daganat általában rák megelőző állapoton keresztül, fokozatosan alakul ki.

 

 

Felismerés

Hatékony szűrőmódszer nincs, azonban a nőgyógyászati rutin vizsgálatok során a szeméremtest megtekintése, a lichen sclerosusban szenvedő betegek szoros ellenőrzése, valamint a panaszok észlelését követő mielőbbi nőgyógyászati, vagy bőrgyógyászati vizsgálat segít a daganat időben történő felismerésében.

Tünetek

Legjellemzőbb tünetek a szeméremtesti viszketés, növedék, nem gyógyuló seb, váladékozás, fájdalom.

Kivizsgálás

A diagnózist szövettani mintavétel (biopszia) segítségével állítjuk fel, mely leírja a daganat típusát és annak mélységi terjedésének mértékét.

A terápiás terv felállításához szükséges szeméremtest bőrének alapos feltérképezése, egyéb lokalizációban daganat vagy daganat megelőző állapot kizárása, a lágyéki nyirokcsomók, bizonyos esetben a kismedencei és hasi nyirokcsomók állapotának felmérése ultrahang vagy CT vizsgálat segítségével. Előrehaladott esetekben a szeméremtesti régió és tumor pontos viszonyának részletes képalkotó vizsgálata (MR) is indokolt.

Kezelés

A kezelést a szövettani minta eredménye, a daganat mérete, elhelyezkedése és a nyirokcsomók érintettsége alapján tervezzük meg.

Műtét – Szeméremtest

A daganat kezelése elsősorban műtéten alapul, sugárterápia és a gyógyszeres kezelés a csak másodlagos szerepet játszanak.

A sebészi kezelés a daganat eltávolításán (széles kimetszés, radikális szeméremtest eltávolítás) kívül legtöbbször a daganatos terjedés első célpontjának, a lágyéki nyirokcsomóknak az eltávolítását is jelenti.

Klasszikus műtéti megoldás a szeméremtest és a lágyéki nyirokcsomók egyben történő eltávolítása volt. Ezt a műtéti típust rossz kozmetikai eredménye és gyakori szövődményei miatt ma már csak ritkán alkalmazzuk.

Helyette legtöbbször a daganat széles kimetszését végezzük, csak indokolt esetben választjuk a teljes szeméremtest eltávolítást. A nyirokcsomókat külön metszésből távolítjuk el. A műtét gyakran csonkító beavatkozás, melynek eredményeképpen torzító hegek maradhatnak vissza. A megfelelő kozmetikai eredmények biztosítása érdekében gyakran plasztikai sebészeti módszerekre és finom műtéti technikára van szükség van. Sajnos a tökéletes kozmetikai eredmény ilyenkor sem garantált.

Műtét- Nyirokcsomók

A lágyéki nyirokcsomók eltávolítása javítja a daganatos túlélést, azonban rendkívül gyakoriak a korai és késői szövődmények (sebgyógyulási zavar: sebgennyedés, sebszétválás; nyirokcsorgás, nyirokgyülem, nyirok oedema). Számos kísérlet történt olyan eljárás kidolgozására, mely kevesebb szövődménnyel jár, ugyanakkor megőrzi az onkológiai hatékonyságot.

Bizonyos feltételek esetén lehetőség van az összes nyirokcsomó eltávolítása helyett a daganathoz legközelebb eső „Őrszem vagy Sentinel” nyirokcsomók megjelölésére és eltávolítására. Ezeknek a nyirokcsomóknak az áttét mentessége esetén minimális az esély arra, hogy a többi nyirokcsomó érintett legyen, ezért azokat nem szükséges eltávolítani. Áttétes őrszem nyirokcsomó esetén viszont az összes nyirokcsomó eltávolítása indokolt. A módszer segítségével hatékonyan csökkenthetők a lágyéki nyirokcsomó eltávolításhoz kötődő szövődmények.

Legújabb eljárás, a laparoscopos eszközökkel, bőr alatt végzett teljes nyirokcsomó eltávolítás subcutan endoscopos lymphadenectomia, melynek célja, hogy a nyitott műtéttel megegyezően az összes nyirokcsomót eltávolítsuk. A módszer segítségével bizonyítottan kevesebb a bőrmetszéshez kötődő szövődmény, azonban az onkológiai hatékonysága jelenleg még nem bizonyított. Ilyen műtétet tudomásom szerint én végeztem elsőként Magyarországon.

Sugárkezelés

Sugárkezelésre műtétet követően kiegészítő kezelésként van leggyakrabban szükség. A cél ilyenkor az, hogy a kiújulás esélyét minimalizáljuk. A sugárkezelésre vonatkozóan pontos szakmai irányelvek vannak, az Onkológiai Bizottságok ezek alapján ítélik meg, hogy adott betegnél indokolt-e az alkalmazása. Kiterjedt, műtétre nem alkalmas esetekben, illetve kiújulás esetén is alkalmazható  sugárkezelés.

Kemoterápia

Szeméremtest daganat kezelésében a kemoterápia kisebb jelentőséggel bír. Kiújulás, vagy előrehaladott, műtétre nem alkalmas helyzetekben kíséreljük meg alkalmazását.

A szeméremtesti daganatok korszerű ellátása, mely a legjobb gyógyulási esélyek mellett jó kozmetikai eredményt biztosít elfogadható mellékhatások mellett, csak megfontolt, hozzáértő tervezés útján valósítható meg. Erre centrumokban, képzett nőgyógyász daganatsebész jelenlétében van lehetőség. Az I Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Nőgyógyászati Onkológiai és Daganatsebészeti Osztálya ilyen.