Conisatio

A conisatio kúp alakú kimetszést jelent a méhszájból. Célja, hogy kóros citológiai lelet esetén az érintett területet eltávolítsuk, lehetővé téve annak pontos szövettani vizsgálatát és egyben megelőzzük a folyamat további súlyosbodását. Rák megelőző állapot esetén a conisatio terápiás értékű, valós daganat esetén további beavatkozásokra lehet szükség.

A kimetszés történhet szike (hideg kés), vagy elektromos hurok (LOOP, LEEP) segítségével. A hidegkés módszer előnye, hogy ez adja a legjobb minőségű szövettani mintát, hátránya az, hogy a műtéti sebet varratokkal szükséges zárni, ez hegesedést és alkalmanként a méhszáj elzáródását okozhatja.

LOOP műtét esetén varratok nem kerülnek a méhszájba, ezért a beavatkozás után kevesebb a fájdalom és egyéb kellemetlenség, azonban a méhszáj tartó funkciója meggyengülhet. Szerencsére ez a későbbi terhességek lefolyását csak ritkán és kis mértékben befolyásolja.

Mindkét módszer esetén viszonylag gyakori az utóvérzés kockázata, ezért fontos a postoperatív időszakban a pihenés és a szexuális élet mellőzése.