Szeméremtesti szemölcsök ( Condyloma)

Szeméremtesti szemölcsök (Condyloma)

Az alacsony rizikójú HPV fertőzés okozta bőrnövedéket nevezzük condylomának. Ezek 90%-át a HPV 6 és HPV 11 fertőzés okozza, melyek a populáció mintegy 2%-ában mutathatók ki. A fertőzést követően nőknél általában 5-6, férfiaknál 10-12 hónap múlva jelentkezik a szemölcs, azonban a fertőzések jelentős része tünetmentesen zajlik. A szemölcsök kialakulásának esélyét nagymértékben befolyásolja az immunrendszer védekezőképessége. Condyloma a szexuálisan aktív populáció 1%-át érinti elsősorban a nemi területeken, de a szájüregben, végbélnyílásban, vagy végbélben is kialakulhat. A fertőzés döntően nemi úton terjed, azonban tárgyak közvetítésével (szauna, törülköző) is előfordul.

A szemölcsök változatos formában és súlyosságban fordulhatnak elő.

Az enyhe elváltozások spontán is gyógyulhatnak, azonban a tünetek hitelen fellángolása, a szemölcsök elterjedése, növekedése is gyakori. Ennek megelőzésére javasoljuk a mielőbb megkezdett kezelést. A megfelelő terápián kívül rendkívül fontos a környező bőrterület sérüléseinek kiküszöbölése (dörzsölés, felmaródás, borotválás okozta mikro sérülések), hiszen ez segíthet a HPV fertőzés szétterjedésében. A kezelésre számos mórszer áll rendelkezésre. Alkalmazható krém, ecsetelés, fagyasztás, lézeres vaporizáció, elektrokauter, kimetszés, azonban bármelyiket is választjuk, a tünetek kiújulásának valószínűsége magas, akár a 20-40%-ot is elérheti, ilyen esetben ismételt beavatkozás javasolt. A legalkalmasabb módszer megválasztásában döntő a tünetek formája, súlyossága, elhelyezkedése és az esetleges terhesség fennállása.

A condylomák kezelésének legsokoldalúbb eszköze a CO2 lézer. A lézernyaláb segítségével precíz célzás, kontrollált mélységű beavatkozás érhető el helyi érzéstelenítésben. A sebgyógyulás gyors és szép, a postoperatív fájdalom minimális.  Kezelhetünk bőrfelszínen, vagy akár testüregben (hüvely) és terhesség alatt is.

A condylomák kezelését fagyasztás, és CO2 lézeres beavatkozás segítségével a Belvárosi Orvosi Centrumban végzek.