Mini laparoscopia

Laparoscopia

Laparoscopiának nevezzük azt a műtéti típust, amikor a hasüregben a has felvágása nélkül végzünk műtétet. A hasüreg széndioxid gázzal való feltöltése után a hasfalon át apró nyílásokon keresztül juttatunk be fényt, optikát, és a műtétre alkalmas eszközöket. Az elmúlt évtizedekben a technika rendkívüli fejlődésen ment keresztül. A kezdetben csak diagnosztikus célból alkalmazott eljárás ma már a legbonyolultabb műtéti típusok elvégzésére is alkalmas. Laparoscopiáról részletesebben itt olvashat.

A beteg számára a módszernek számos előnye van a hagyományos has nyitással járó műtéttel szemben:

  • gyorsabb, fájdalom mentesebb felépülés
  • kevesebb vérveszteség
  • kevesebb hegsérv
  • és nem utolsó sorban szebb kozmetikai eredmény

A nőgyógyászati laparoszkópia során hagyományosan 5-12 mm-es eszközöket használunk, bizonyos esetekben ennél nagyobb 15 mm-es eszközökre is szükség lehet.

A laparoscopos műtétet legtöbbször a köldöknél kezdjük, ahol egy speciális tűvel CO2 gázt, majd kellő nyomás elérése után a 10 mm átmérőjű optikát vezetjük be a hasüregbe. Ezt követően műtét típustól függően 1-4 operatív nyílást készítünk, melyekhez 8-15 mm-es metszéseket kell ejtsünk a bőrön.

A hason ejtett apró metszések egyéni gyógyhajlamtól függően gyorsan és legtöbbször szépen gyógyulnak, azonban nem ritka, hogy vaskos hegek alakulnak ki.

Heg nélküli műtét – Mini laparoscopia

A laparoscopos technikák fejlődése során igény merült fel olyan módszerekre, melyek segítségével tovább javítható a kozmetikai eredmény. Ez a behatolási nyílások számának illetve méretének csökkentésével érhető el. Az egy nyílásból végzett laparoscopia elterjedésének speciális eszközigénye és a nehéz műtéti technika szab határt.

A technológia fejlődésének következtében lehetőség nyílt az eszközök átmérőjének csökkentésére.

 

Mini laparoscopiának nevezzük a 3,5mm átmérő alatti eszközök alkalmazását, melyekkel a legtöbb laparoscopos beavatkozás elvégezhető. Speciális eszköz használatával a behatolási seb mindig ugyan akkora, alig nagyobb egy tűszúrásnál. Az apró seb zárásához általában nem szükséges varrat, gyógyulást követően legtöbbször alig észrevehető.

Mivel a mini-laparoszkópiánál alapvető törekvés az, hogy a hason minél kisebb sebek essenek, ezért amennyiben szövetet szeretnénk eltávolítani a hasüregből, trükkhöz kell folyamodnunk. Vagy a köldököt használjuk fel, ami természetes hegnek tekinthető a hasfalon, és könnyű szerrel el lehet rejteni benne egy 1 cm hosszú metszést, másik lehetőség, hogy a hüvely felé távolítjuk el a kívánt szövetet.

Használja ki a lehetőséget, hogy már Magyarországon is rendelkezésre áll a mini laparoscopia!

Az országban először nyílik rá lehetőség, hogy 2,9 mm átmérőjű optika és eszközök segítségével végezzünk nőgyógyászati laparoscopos beavatkozásokat. A beavatkozás után a sebek optimális esetben heg visszamaradása nélkül gyógyulnak.

Műtéti típusok:

  • Diagnosztikus laparoszkópia
    • Krónikus kismedencei fájdalom
    • Meddőség
  • Bizonyos kritériumok alapján

A műtétre OEP finanszírozott módon kerülhet sor.