Myoma

Myoma jóindulatú, simaizom eredetű daganatot jelent, mely leggyakrabban a méh izomzatából indul ki. Rendkívül gyakori betegség, annak az esélye, hogy egy nő élete során myoma kerül felismerésre, akár 70% is lehet.

Változatos elhelyezkedésénél és méreténél fogva számos, különféle tünet okozója lehet, kezelésének szükségességét és módját több tényező is befolyásolja.

Kóreredet

Kialakulásának pontos oka nem ismert, valószínűleg genetikai, hormonális és környezeti tényezők együttes hatásának köszönhetően alakulnak ki a termékeny életkorban. Az életkor előrehaladtával a menopauza bekövetkeztéig gyakorisága folyamatosan nő, ezt követően újabb göbök nem alakulnak ki. Rosszindulatú átalakulásuk, ha egyáltalán előfordul, igen ritka. Rosszindulatú simaizom eredetű göbök (leiomyosarcoma) rendkívül ritkák, mai tudásunk szerint nem jóindulatú társaik átalakulásából, hanem a normál méhfalból alakulnak ki. A jó és rosszindulatú göbök elkülönítése sajnos rendkívül nehéz, legtöbbször műtétet követő szövettani feldolgozás során derül rájuk fény.

Ismert kockázati tényezője a túlsúly, mely mintegy 20%-kal emeli a kialakulásának esélyét.

Tünetek

A myomagöbök legtöbbször tünetmentesen kerülnek felismerésre, azonban számos panasz okozói is lehetnek. Alhasi fájdalom, erős vérzés, menstruációs fájdalom, közti vérzések, meddőség, környező szervek nyomásából adódó tünetek pl.: vizelési inger, gyakori panaszok, de a myomagöbök akár széklet ürítési zavarok és thrombosis okozói is lehetnek.

Myoma göbök a terhességet számos formában befolyásolhatják. Egyrészt önmagukban, ugyan csak ritkán, de meddőséget is okozhatnak, másrészt megfogant terhesség esetén vetélés, koraszülés, fájdalom, láz, korai görcstevékenység, szülési nehezítettség vagy akadály okozója is lehetnek.

A tünetek kialakulását a myoma méretén kívül elsősorban helyzete befolyásolja. A méhfalon kívül, hozzá csak vékony nyélen csatlakozó göbök sokszor nagy méretük ellenére tünetmentesek. A méhfal külső harmadában elhelyezkedők általában csak nagyobb méretet elérve okoznak tüneteket. Minél mélyebben található a myoma a falban annál több probléma okozójává válik. Az intramurális, vagyis falban elhelyezkedő göbökre az alhasi dyscomfort, menstruációs fájdalom, erős vérzés, terhességhez kapcsolódó tünetek a legjellemzőbbek, súlyosságuk általában méretükkel arányos. A méh nyálkahártyát megközelítő, vagy a méh üregét is bedomborító, különösen pedig a méh üregébe teljes mértékben belógó göbök már kis méret esetén is jelentős panaszok okozói lehetnek. Rendszertelen-, elhúzódó vérzéseket, meddőséget döntően ezek okoznak. Eltávolításuk legtöbbször indokolt.

Kezelés

A myomák kezelésére számos lehetőség ismert. Leggyakoribb és leghatásosabb kezelés a műtétes eltávolítás. Tünetek csökkentésére vagy elmulasztására alkalmas lehet gyógyszeres kezelés, a méhet tápláló erek elzárása és megfelelő berendezés birtokában MR vezérelt módon, fókuszált ultrahang nyalábokkal történő hőkezelés is. Legutóbbi Magyarországon jelenleg nem elérhető.

Tünetmentes, kis, vagy közepes méretű myomák kezelésére legtöbbször nincs szükség. Terhesség tervezésekor a teherbe esési esélyek növelése vagy a terhességi szövődmények elkerülése érdekében azonban sor kerülhet eltávolításukra

A műtétes kezelésben alapvető kérdés, hogy a méh megőrzését, vagy annak eltávolítását választjuk. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A behatolás módját, hogy nyitott, vagy laparoscopos műtétet választunk-e elsősorban a myoma, vagy myomák mérete, száma és az operatőr tapasztalata határozza meg. A méh üregében elhelyezkedő, vagy azt nagymértékben bedomborító göbök eltávolítása hüvely felől hysteroscopos eszközzel valósítható meg.